All about good food

Risotto met spinazie, bacon en zongedroogde tomaat

Kim Neelen
Recept van

Comfort Food

Zoals jullie wel weten zijn wij gek op risotto! We eten het dan ook best vaak en ik probeer toch iedere keer weer andere ingrediënten toe te voegen. Zo blijft het lekker en eten we niet ieder week de zelfde risotto. Dit recept ontstond eigenlijk een beetje per ongeluk…

Mees; Ik wil poffertjes!! Sam; Ik wil iets gezonds!!(Ja dat dus ook nog gewoon) En ik wist gewoon even niet wat we moesten eten. Soms heb je van die dagen dat je overal trek in hebt maar geen zin hebt om het te maken. Ten minste, daar heb ik soms wel eens last van. Ik had trek in een bordje comfortfood. Ik beloofde Mees dat hij de volgende dag poffertjes mocht eten en ging met risotto aan de slag.

Heerlijk vind ik dat, lekker roeren in de pan en beetje snoepen van de parmezaanse kaas. Ik wilde de tuinerwtjes uit de vriezer pakken en zag dat ik helemaal niks meer had! Gelukkig stond er nog een halve zak spinazie. Ook had ik nog zongedroogde tomaatjes die ik er bij vond passen.

Het was echt heel erg lekker! Ook de kinderen hebben met smaak hun bord leeg gegeten. Mees zei zelfs; Mam, dit is een recept voor op je teleputer! Heerlijke kindertaal van een 3 jarige!

Benodigdheden voor 2 volwassene en 2 kinderen;

Grote hapjes pan
Maatbeker
Soeplepel
Weegschaal

Ingrediënten;

350 gr risotto rijst (AH excellent arboriorijst)
2 teentjes knoflook geperst
2 sjalotten fijn gesnipperd
1,2 liter kippenbouillon (2 blokjes gebruik ik hiervoor)
150 ml droge witte wijn (ongeveer een glas)
35 gr parmezaanse kaas (de echte!)
300 gr spinazie ontdooit
150 gr bacon reepjes
2 el creme fraîche
50 gr zongedroogde tomaatjes

Bereidingswijze;

Doe een klont roomboter in de pan. Fruit hier de uitgeperste knoflook en gesnipperde sjalot in aan op laag vuur. Zet ondertussen de waterkoker aan voor de bouillon. Ik giet 1,2 liter in de maatbeker en doe er 2 blokjes kippenbouillon bij. De bouillon moet niet te veel afkoelen. Daarom dat je dit op het laatste moment doet voordat je de bouillon daadwerkelijk gaat toevoegen.

Na een kleine 5 minuten doe je de rijst erbij en ‘toast’ je de rijst in de soffrito. Ik draai het vuur nu iets hoger. De korrels gaan van wit naar glazig en je blijft roeren in de pan. Kijk uit dat de knoflook niet verbrand, dan smaakt het bitter.

Blus de rijst af met de droge witte wijn. Roer de wijn goed door de rijst en laat het dan met rust tot dat de wijn is opgenomen. Giet er nu een soeplepel van de bouillon bij en wacht weer tot het goed is op genomen voor de volgende lepel bouillon er bij gaat. Nu draai ik het vuur weer wat lager. Het is ook een beetje aanvoelen, hoe hard het gaat. Herhaal dit proces tot de bouillon bijna op is.

Bak ondertussen de bacon reepjes knapperig en zet weg tot gebruik.

Tussendoor kan je even proeven of de rijst al gaar is. Hij moet zacht zijn met een kleine ‘bite’ in het midden. Smaken verschillen, als je de korrel zachter wilt hebben moet er iets meer bouillon bij. Als de rijst bijna gaar is voeg ik de spinazie toe en een beetje bouillon zodat deze lekker warm word in de risotto. Houd nog een kleine 100 ml bouillon achter.

Zet het vuur uit en laat de risotto een minuutje rusten. rasp ondertussen de parmezaanse kaas. Gebruik de echt parmezaanse kaas voor een intensere kaassmaak. Maar de grana padano kun je er ook prima voor gebruiken.

Maak de risotto af met 2 el crème fraîche en de geraspte parmezaanse kaas. Eventueel nog wat vers gemalen peper. Ik voeg ook nog het laatste beetje bouillon toe om het lekker vloeibaar te maken.

Garneer de risotto met de zongedroogde tomaatjes naar smaak en eventueel wat extra kaas.

Enjoy!

Tip: Lekker met kippenpootjes en geroosterde trostomaatjes uit de oven.

Categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5