All about good food

Rabarber aardbeien compote

Kim Neelen
Recept van

Rabarber

Wat ik fijn vind aan de het lente seizoen is dat het weer wat beter word. En vooral dat het eerder en langer licht is buiten. Daar word ik heel blij van! Want dan weet je dat de zomer steeds dichterbij komt. En stiekem zijn de foto’s een stuk mooier en frisser door het zonlicht.

Maar nog belangrijker zijn de bijbehorend seizoensproducten. Andijvie, prei, veldsla, sinaasappelen, grapefruit, mango en rabarber zijn daar voorbeelden van. Deze producten zijn het lekkerst in hun ‘eigen’ seizoen. En vaak ook goedkoper omdat er dan meer vraag naar is. Ik eet graag met de seizoenen mee en verheug mij ook echt op bepaalde producten, zoals witte asperges, rabarber en aardbeien.

Mijn moeder maakte vroeger ook altijd rabarbermoes en dat vond ik heerlijk! Mijn tante heeft een grote schuur waar zij een groente en fruithandel in heeft en dat was echt een speeltuin vroeger voor mij en mijn broertje. Zij verbouwde hun eigen rabarber op een landje in de buurt en dan mochten we, samen met met neefje en nichtje, met mijn oom mee op de tractor om de rabarber uit de grond te trekken. En dan op een rauwe stengel  knagen om te proeven of ze goed waren. Dat verzonnen wij zelf  natuurlijk, want zo lekker is dat niet! Ik heb hier hele leuke herinneringen aan  en moet daar eigenlijk altijd aan denken als ik deze rabarber compote maak.

Ingrediënten;

750 gr/ 1 bos rabarber
500 gr aardbeien
Sap van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
3 el rietsuiker
Snuf gemalen kardemom

Bereidingswijze;

Was de rabarber en snijd in stukken van ongeveer 2 cm. Hoeft niet te precies maar als je een beetje gelijke stukjes maakt gaart de rabarber ook mooi gelijk.

Doe de rabarber in een pan met het sap van de sinaasappel, de rietsuiker, het kaneelstokje en een snufje kardemom. Zet op middelhoog vuur en breng aan de kook. Als je het te droog vind. Roer af en toe door. Kookt het mengsel dan zet je het vuur iets lager.

Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in vieren. Als de rabarber 10 min heeft staan pruttelen mag je aardbeien erbij doen. Kook nog een minuut of 10 mee.

Nu is de compote klaar en kan je het laten afkoelen. Schep eerst een klein bakje warme compote in voor jezelf want warm smaakt het ook erg lekker! 😉

De compote kan je in de koelkast goed afgedekt een aantal dagen bewaren.

Enjoy!

Tip: Schep in een bakje 2 bolletjes yoghurtijs en de rabarber aardbeien compote. Maak af met een lepel homemade granola. En je hebt een heerlijk toetje! Ook lekker in de yoghurt of in de havermoutpap.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5