Voor mijn 30 ste verjaardag heb ik het mooie boek van Donna Hay gekregen. De Nieuwe Klassiekers, een boek gevuld met ouderwetse klassiekers met een moderne twist. Ik schreef er eerder al een review over en er was een kleine wedstrijd tussen 2 gerechten. Het gerecht met de meeste stemmen heb ik gemaakt en dat is de langzaam gegaarde dikke rundvleessaus met pasta geworden.
Dit is echt iets wat op mijn food bucket list stond. Een groot stuk vlees garen in de oven tot een heerlijke dikke pasta saus. Ik maak mijn saus voor de pasta meestal met gehakt en dat is ook erg lekker. Maar dit is echt een aanrader hoor!
Het recept heb ik iets aangepast. Ik gebruikte bavette in plaats van runderborst. De bavette is de dikke rand vlees die in de flank van de koe zit. Het heeft een lange en grove draad. Vroeger sneden de slagers het vlees vaak door de doorregen runderlappen of gebruikten het voor poulet of gehakt, maar bij de echte voor het vlees gefokte runderen is de bavette botermals en wordt het gebruikt in de lekkerste gerechten. Ik kocht dit heerlijke stuk vlees bij de Zaak vol smaak Scharrelslagerij in Hoorn. Of te wel de Culinaire slager. Een ambachtelijk bedrijf waar je producten met een authentieke smaak en een duidelijke achtergrond kunt vinden. Wat ik erg fijn vind is dat ze heel veel kennis hebben en altijd tijd voor een goed advies.
Benodigdheden;
Oven
Gietijzeren pan met deksel
Ingredienten voor 4-6 personen;
Ongeveer een kilo bavette (Ik gebruikte ongeveer 900 gr.)
Bloem, om te bestuiven
4 tbsp olijfolie
1 grote ui, in dikke plakken
4 tenen knoflook, gepeld en ‘bashen’ onder een mes
250 ml rode wijn
750 ml runderbouillon
400 gr cherrytomaten in blik, van het merk Cirio
4 blaadjes laurier
2 tbsp tomatenpuree, tube van Cirio
1 tbsp fijne kristalsuiker
350 gr caserecci pasta, van het merk De Cecco
(Dit was genoeg voor 2 volwassene en 2 kids)
Zeezout en vers gemalen peper
Hand basilicumblaadjes
Fijngeraspte parmezaanse kaas
Bereidingswijze;
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht. Snijd het vlees in 2 of 3 stukken en wentel door de bloem. Tik alle overtollige bloem er af. Verhit op hoog vuur 2 tbsp olijfolie en bak het vlees 2-3 min aan iedere kant tot het bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet apart onder een stuk aluminiumfolie.
Draai het vuur laag en voeg de rest van de olijfolie toe samen met de ui en knoflook en bak 6-8 minuten of tot ze zacht zijn. Draai het vuur weer hoog. Voeg de wijn de toe en kook een minuut of 2-3 tot de wijn voor de helft is ingekookt. Schraap het aanbaksel los van de bodem van de pan. Gebruik hier een houten lepel voor zodat je de pan niet beschadigd.
Voeg de bouillon, tomaten, laurier,tomatenpuree en suiker toe en roer goed door. Doe het vlees terug in de pan en sluit goed af met de deksel. Zet voor 2 uur in de oven.
Haal de deksel van de pan en laat het nog een 20- 30 min in de oven staan. Nu kan het vocht nog een beetje verdampen en de saus inkoken tot een lekkere dikke saus. Neem het vlees uit de pan en trek met 2 vorken in smalle reepjes. Doe het vlees terug in de saus en meng goed door elkaar. Breng op smaak met het zeezout en de vers gemalen peper.
Kook in ruim water met een snuf zout de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de pasta af en serveer met de saus. Verdeel de verse basilicum erover en bestrooi met de parmezaanse kaas.
Tip: Als je nog wat saus overhoud kan je die bewaren in de koelkast in een luchtdicht bakje en de volgende dag is het zelfs nog lekkerder! Ook heerlijk als lunch met een stuk ciabatta en nog wat parmezaanse kaas. Ik serveerde er een heerlijke frisse salade van mozzarella, citroen en munt bij. Ook een recept van Donna Hay. Nieuwsgierig? Klik op het linkje voor mijn versie van het recept.
Enjoy!