All about good food

Kidsproof: Spelt pannenkoeken met appel, rozijnen en kaneel

Kim Neelen
Recept van

Pannenkoeken?! We zijn er gek op! Met suiker en stroop, bacon en kaas, appel of een banaan meegebakken. Healthy banana oatmeal pancakes of American pancakes met fruit coulis of maple syrup. Ontbijt, lunch, diner of toetje. Een pannenkoek gaat er altijd wel in.

Ik vind het wel fijn om het beslag zelf te maken omdat je dan weet wat er in zit. En zo moeilijk is het niet. Het is ook nog eens een stuk goedkoper dan een kant en klaar pak. Deze spelt pannenkoeken zijn echt echt heel erg lekker en ook gezonder dan de  gewone pannenkoeken van tarwebloem. Spelt is geen tarwesoort maar een graan soort. Het is makkelijker te verteren en bevat veel goede voedingstoffen. Spelt bevat wel gluten maar dat is een andere soort gluten dan dat er in tarwe zit.

Dit is een basis recept waar je zelf mee aan de slag kan. De bloem kan je vervangen door andere soorten en ook de melk kan je vervangen door karnemelk, volle melk of koolzuurhoudend water. Het is leuk om eens wat uit te proberen. Karnemelk geeft een luchtig beslag en je proeft er niks van terug. Beetje experimenteren met verschillende ingrediënten kan nooit kwaad.

Benodigdheden;

Pannenkoekenpan
Mengkom voor het beslag
Steelpannetje
2 borden om de pannenkoeken warm te houden.

Ingrediënten voor ongeveer 8 pannenkoeken;

250 gr Speltbloem
500 gr plantaardige melk (amandelmelk of sojamelk)
2 eieren
snufje zout
kokosolie/ olijfolie
poedersuiker

Appel compote;

3 kleine rode appeltjes
3 handjes blanke rozijnen
2,5 tbsp agave siroop
1 tsp kaneel

Bereidingswijze;

Zeef de bloem en het snufje zout boven de mengkom en voeg daar al roerend de melk bij. Klop dit met een garde tot een glad beslag en voeg de eieren erbij. Mix alles goed door elkaar.

Laat het beslag even rusten. Snijd ondertussen de appeltjes in stukjes maar laat het schilletje eraan zitten. Was de appeltjes wel even goed onder de koude kraan. Doe in een steelpannetje de stukjes appel, agave siroop en de kaneel en laat op zacht vuur stoven.

Foto 17-03-15 18 29 44

 

Verwarm de pannenkoekenpan en doe er een beetje olie in. Schep met een soeplepel het beslag in de pan en draai in de rondte zodat het beslag gelijkmatig word verdeelt. Als de pannenkoek los komt van de pan en de bovenkant droog word met luchtbelletjes kan je hem keren. Wij houden van dunne pannenkoekjes dus doen niet te veel in de pan. Op laag vuur bak ik ze gaar. Hou de pannenkoeken warm tussen 2 borden.

Als alle pannenkoeken gebakken zijn is de compote van appel, rozijnen en kaneel ook klaar. Zet het bord met de pannenkoeken, de compote en de poedersuiker op tafel en laat iedereen zelf pakken.

Enjoy!

Tip: Verdubbel het recept voor de pannenkoeken. Alles wat je overhoudt is de volgende dag een lekkere lunch in de broodtrommeltjes van de kinderen. Smeer er een beetje pindakaas op met plakjes banaan of appelstroop. Je kan er ook een hartige variant van maken met zachte geitenkaas, pijnboompitjes en rucola.

Categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5