All about good food

Homemade lasagne

Kim Neelen
Recept van

 

Het gouden krokante laagje kaas, de heerlijke geur van parmezaan en tomaat of de romige bechamelsaus.  Het water loopt me nu al in de mond! Homemade lasagne is zó lekker en niet te vergelijken met lasagne uit een pakje of kant en klaar bakje. Met lekker veel parmezaanse kaas en zelf gemaakte bechamelsaus is dit echt een top gerecht.

Het lijkt altijd veel werk maar het valt best mee. Het is een ideaal gerecht voor een etentje met vrienden of familie omdat je het van te voren klaar kan maken. En wat ik vaak doe is de saus op zondag lekker laten pruttelen en op maandag ‘bouw’ ik de lasagne in elkaar en schuif het de oven in. De saus is dan nog lekkerder!

Ingrediënten voor 4 personen;

2 stengels bleekselderij
1 grote winterwortel
2 rode uien
3 tenen knoflook
350 gr rundergehakt
1 blik tomatenblokjes met basilicum (Cirio 400 gr)
1 fles passata (Cirio 540 gr)
1/4 cup tomatenpuree tube van Cirio
1 tbsp italiaanse kruiden
Pak lasagne bladen van de Cecco
200 gr parmezaanse kaas geraspt
200 ml volle melk
olijfolie

Bechamelsaus;
50 gr roomboter
60 gr bloem
500 ml volle melk
Snuf nootmuskaat
Snuf knoflookpoeder
Peper en zout

Bereidingswijze;

Snijd de bleekselderij, winterwortel en rode uien in brunoise. (Kleine blokjes) En pers of hak de tenen knoflook fijn.

Bak dit op laag vuur in een scheut olijfolie voor een minuut of 5. Zet het vuur iets hoger en voeg het gehakt toe en bak het rul. Nu mag de tomatenpuree erbij en bak dit mee voor een minuut of 3. Schenk de 200 ml volle melk erbij en laat op laag vuur al roerend inkoken. Doe de passata en het blik tomatenblokjes met basilicum in de pan samen met de italiaanse kruiden. Roer goed door en laat een 45 minuten tot een uur pruttelen op laag vuur met de deksel half op de pan. Roer af en toe door.

Als je de tomatensaus een dag van te voren maakt is dit het moment dat je klaar bent. Laat de saus afkoelen, dek af en zet koud weg tot gebruik. Voor dat je de lasagne wilt gaan ‘bouwen’ de volgende dag  warm de saus eerst even door. Dat versnelt het proces in de oven.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Nu kan je gaan beginnen aan de bechamelsaus. Laat in een steelpan de boter smelten en roer er de bloem doorheen. Dit bak je echt een 5 minuten mee tot de bloem gaar is. Als het korrelig en droog word weet je dat de roux gaar is. Voeg nu de melk beetje voor beetje erbij. Blijf goed roeren tot je een egale saus hebt. Breng op smaak met de nootmuskaat, knoflookpoeder en peper en zout. Je kan er eventueel ook een beetje kaas door roeren. (Zo maak je ook een homemade kaassaus!)

Pak een ruime ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus, dan de lasagnebladen, tomatensaus, bechamelsaus en beetje parmezaan. Herhaal dit tot de tomatensaus op is en maak af met een laag bechamelsaus en parmezaanse kaas.

Bak de lasagne voor ongeveer 45 min in de voorverwarmde oven.

Serveer er een frisse tomatensalade met mozzarella en een stuk ciabatta of ander vers brood bij. Je hebt een heerlijke maaltijd!

Enjoy!

Tip: Je kan natuurlijk even in de koelkast kijken en de restjes groente die je over hebt in de tomatensaus verwerken. No waste en een saus met extra groente is altijd lekker!

 

 

Categorie:

2 Reviews

  1. janneke

    Oooh ja heerlijk. Heb je ook een goed recept voor vegetarische lasagne? maar dan zonder spinazie! Die is ook lekker maar die kan je niet opwarmen. Zo’n mega schaal waar je meerdere keren van kan eten is zo fijn!

    Star
  2. Binnenkort komt er een lekkere vega lasagne online met courgette! En ik zal het recept voor de pesto gaan uitwerken voor Isis. 😉

    Star

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5