All about good food

Het geheim van een goede risotto!

Kim Neelen
Recept van

Comfort food for the soul!

Risotto is voor mij echt het ultieme comfort food. Een bord met lekker warme rijst in bouillon, roomboter en parmezaanse kaas. Daar kan ik echt héél gelukkig van worden. En ik niet alleen, als er gevraagd word aan mij wat eten we? En ik antwoord met risotto (en dan zeg ik dat als een italiaanse mama…) gaat iedereen uit zijn dak! Dus vandaar dat risotto bij ons 1 keer per week op het menu staat.

Maar wat is risotto nou eigenlijk en hoe maak je het?

De meningen zijn daar verschillend over. Het is wel een ‘dingetje’. Veel mensen denken dat het erg moeilijk is om te maken maar dat valt hartstikke mee. Wel knoflook of niet, veel wijn of iets minder, Arborio korrel of Carnaroli korrel? Het zijn dé geheimen van een goede risotto. Ik vertel jullie hoe ik de basisrisotto maak en met welke ingrediënten en producten.

Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Het woord risotto is een verkleinwoord van het woord riso, Italiaans voor ‘rijst’. In Italië word risotto gezien als een voorgerecht of een bijgerecht bij vlees en visgerechten.

De Arboriorijst is een bekende voor de meeste. Dit is ook de rijst die je gewoon in de supermarkt kan kopen. De arborio neemt veel vocht op maar blijft van binnen toch stevig. Ideaal voor een romige risotto met een kleine ‘bite’. De Carnaroli en de Vialone Nano zijn rijstsoorten die wat moeilijker te krijgen zijn en ook duurder. Er bestaat een 5 stappen plan om een goede risotto te maken, als je deze volgorde aan houdt is het niet moeilijk. En krijg je en heerlijk romige, bijna vloeibare risotto.

1 – Soffrito

Het aanfruiten van de knoflook en ui in roomboter op laag vuur.

2 -Tostatura

De rijst in de boter, knoflook en ui licht ‘toasten’

3 – Cottura

Afblussen met de wijn en het toevoegen van de bouillon. De bouillon word er rustig bij geschonken, lepel voor lepel. Pas als de rijst de bouillon heeft opgenomen gaat de volgende lepel erbij. Ondertussen roer je de risotto rustig door. Hierdoor komt het zetmeel vrij uit de rijstkorrels en krijg je een heerlijke romige risotto!

4 – Riposo

Zet het vuur uit, laat de risotto een minuut rusten.

5 – Mantecatura

Dit betekend het ‘afmaken’ van de risotto. De geraspte parmezaanse kaas en roomboter gaan door de risotto en dan is hij klaar om direct geserveerd te worden. Laat risotto nooit wachten, dat word er niet lekkerder op.

Het hele proces duurt ongeveer een minuut of 30-40. Neem de tijd en ga niet haasten want dan mislukt het. Risotto laat zich niet haasten!

Benodigdheden voor 2 volwassene en 2 kinderen;

Grote hapjes pan
Maatbeker
Soeplepel
Weegschaal

Ingrediënten;

350 gr risotto rijst (AH excellent arboriorijst)
2 teentjes knoflook geperst
2 sjalotten fijn gesnipperd
1,2 liter kippenbouillon (2 blokjes gebruik ik hiervoor)
150 ml droge witte wijn (ongeveer een glas)
35 gr parmezaanse kaas (de echte!)
1 cup tuinerwtjes uit de vriezer
roomboter

Bereidingswijze;

1- Doe een klont roomboter in de pan. Fruit hier de uitgeperste knoflook en gesnipperde sjalot in aan op laag vuur. Zet ondertussen de waterkoker aan voor de bouillon. Ik giet 1,2 liter in de maatbeker en doe er 2 blokjes kippenbouillon bij. De bouillon moet niet te veel afkoelen. Daarom dat je dit op het laatste moment doet voordat je de bouillon daadwerkelijk gaat toevoegen.

2- Na een kleine 5 minuten doe je de rijst erbij en ‘toast’ je de rijst in de soffrito. Ik draai het vuur nu iets hoger. De korrels gaan van wit naar glazig en je blijft roeren in de pan. Kijk uit dat de knoflook niet verbrand, dan smaakt het bitter.

3- Blus de rijst af met de droge witte wijn. Roer de wijn goed door de rijst en laat het dan met rust tot dat de wijn is opgenomen. Giet er nu een soeplepel van de bouillon bij en wacht weer tot het goed is op genomen voor de volgende lepel bouillon er bij gaat. Nu draai ik het vuur weer wat lager. Het is ook een beetje aanvoelen, hoe hard het gaat. Herhaal dit proces tot de bouillon bijna op is.  Tussendoor kan je even proeven of de rijst al gaar is. Hij moet zacht zijn met een kleine ‘bite’ in het midden. Smaken verschillen, als je de korrel zachter wilt hebben moet er iets meer bouillon bij. Als de rijst bijna gaar is voeg ik de tuinerwtjes toe en een beetje bouillon zodat deze kunnen garen in de risotto. Houd nog een kleine 100 ml bouillon achter.

4- Zet het vuur uit en laat de risotto een minuutje rusten. rasp ondertussen de parmezaanse kaas. Gebruik de echt parmezaanse kaas voor een intensere kaassmaak. Maar de grana padano kun je er prima voor ook gebruiken.

5- Maak de risotto af met kleine klontjes roomboter en de geraspte parmezaanse kaas. Eventueel nog wat vers gemalen peper. ik voeg ook nog het laatste beetje bouillon toe om het lekker vloeibaar te maken.

Dit is de basis van een risotto, ik voeg er altijd tuinerwtjes door omdat ik die standaard in huis heb en omdat de kinderen dat erg lekker vinden. Zo hebben ze ook nog wat ‘groen’ binnen gekregen. Samen een stukje zalmfilet heb je een heerlijke (vega) maaltijd!

Er zijn heel veel verschillende soorten risotto, hier een paar lekker combinaties.

– Pancetta, paddestoelen, tijm en kabeljauw.

– Tomaat en mozzarella.

– Aubergine, courgette en parmezaanse kaas.

– Geroosterde tomaatjes, geitenkaas en tijm.

– Tuinbonen, spek en citroen.

– Aspergetips met kipfilethaasjes en pecorino.

Meestal bak ik in een apart pannetje de pancetta, paddestoelen en tijm. Die breng ik op smaak en voeg ik toe op het moment dat ik de tuinerwtjes zou toevoegen. Zo kunnen de smaken lekker met elkaar vermengen. Je kan het er ook bovenop serveren.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd wie zich aan de risotto waagt! Laat mij weten welke risotto favoriet is!

Buon appetito!

 

 

Categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5