All about good food

Asperge soep met ham & ei

Kim Neelen
Recept van

Het witte goud

Witte asperges groeien onder de grond en vangen hierdoor geen zonlicht op en blijven daarom wit. Ze hebben een iets mildere smaak vergeleken met de groene asperge en zijn ook minder bitter. Bewaar ze in de koelkast in een afgesloten pastic zak of afgedekt met een natte theedoek.

Het seizoen voor de witte asperge begint officieel op de tweede donderdag van april en eindigt in juni. Dat is dus niet zo heel lang. Gekookt met ham, ei en hollandaise saus,  gestoofd in witte wijn met een bieslook/sinaasappelboter of koud in een salade. Ik vind witte asperges zo lekker! En ik ben niet de enigste thuis, mijn aspergesoep valt ook bij man en kids erg in de smaak. Van de schillen en de houtachtige onderkanten van de asperges kan je heerlijke bouillon trekken en een lekker soepje maken. Lekker grof donkerbruin brood met gezouten roomboter erbij en je hebt een heerlijk maaltijd.

Benodigdheden;

Soeppan
steelpan
zeef
maatbeker
staafmixer/blender

Ingrediënten voor 4 personen;

500 gr witte asperges
2 kleine preien
1,5 liter water
2 kippenbouillonblokjes
40 gr roomboter
40 gr bloem
125 ml slagroom
4 eieren
100 gr ham

Bereidingswijze;

Kook 1,5 liter water, schenk in een maatbeker en doe er 2 bouillonblokjes in.

Schil de asperges onder het kopje en snijd de onderkant eraf,het houtachtige gedeelte. Doe de schillen en de onderkanten in de soeppan en schenk er de bouillon overheen. Zet op laag vuur en laat zachtjes koken voor een minuut of 20. Leg de geschilde asperges in een natte theedoek in de koelkast weg tot gebruik.

Giet de bouillon door een zeef boven de maatbeker en vang daar de bouillon in op. Als het goed is hou je ongeveer 1,2 liter bouillon over.

Was en snijd het witte/lichte groene gedeelte van de preien in halve ringen. Bak in de boter voor een minuut of 5 op laag vuur. Voeg daarna de bloem toe en laat nog eens 3 minuten meebakken. Schenk de bouillon erbij en breng roerend aan de kook. Laat een minuut of 5 doorkoken en zet dan het vuur uit.

Schenk de room erbij en pureer met een staafmixer of in de blender. Snijd nu de geschilde asperges in kleine stukjes en doe door de soep. Laat nog een 10 minuten meekoken op zacht vuur.

Kook ondertussen de eitjes in 8 minuten net niet helemaal hard. Pel de eitjes en halveer ze. Snijd de ham in reepjes. Schenk de soep in kommen en garneer met de reepjes ham en het ei. Nog een snuf vers gemalen peper en je soep is klaar!

Enjoy!

 

Tip: Ik heb de klassieke combinatie van ham & ei gebruikt maar je kan de ham natuurlijk ook vervangen voor gerookte zalmfilet of hollandse garnaaltjes. Garneer af met fijn gesneden verse bieslook.

Categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5