All about good food

Appeltaart van Mees

Kim Neelen
Recept van

De appel valt niet ver van de boom…

Ook mijn zoon Mees houd van lekker eten en helpt mij graag in de keuken. En zelf appeltaart maken stond op ons lijstje. Die kunnen we er nu af strepen!

Mees ging met zijn klas op excursie naar een appelboomgaard en ik mocht mee. Deze boomgaard is van de ouders van een klasgenootje. We hebben het proces van de appel nog aan de boom tot en glas verse appelsap zelf doorlopen. Een super leuke en leerzame ochtend voor alle kleuters, juf en de hulpmama’s.

Het was een dag met typisch hollands weer, dus laarzen en regenjassen aan. We werden ontvangen in de grote boerderij en zaten in een kring. Ieder kreeg een stukje zelfgebakken ‘omgekeerde’ appeltaart en er werden liedjes gezongen. Daarna was het tijd om alle laarzen en regenjassen weer aan te trekken en met een kruiwagen en een zinken bak naar de boomgaard te wandelen. Dat vonden de kleuters al een groot avontuur. Door de weilanden, langs schapen, koeien, modder en schrikdraad kwamen we bij de boomgaard. Er werd geraapt en geplukt en ik heb geen kleuter gehoord over de regen! Stiekem werd er hier en daar een appeltje gegeten. En hoorde je Ieuww! en Ahhh! omdat er niet alleen zand op de appels werd gevonden maar ook heel veel wormen of andere beestjes. Ook de moeders hebben flink geplukt om tassen te vullen met appels die heerlijk zijn om in een appeltaart te verwerken.

Weer bij de boerderij aangekomen werden de appels door de maler gedraaid. Alle kinderen mochten aan het wiel draaien om de appels tot kleine stukjes te malen. Vervolgens ging dat in een ouderwetse (appelcider) pers en kwam er heerlijke verse appelsap uit. Er werden flesje gevuld om mee naar huis te nemen en de kinderen waren erg trots dat zij zelf appelsap hadden gemaakt.

Wij hadden niet alleen verse appelsap mee naar huis gekregen maar ook een tas vol met appels, de bremley seedling. Deze appel heeft een hoog zuur gehalte dus is hij erg geschikt voor appeltaart en appelmoes.

Mees en ik zijn s’middags meteen aan de slag gegaan met de appels om deze overheerlijke appeltaart te bakken. Het is een klassieke, basic appeltaart zonder te veel poespas. Precies hoe wij appeltaart lekker vinden!

Benodigdheden;

Springvorm 24 cm
Mixer

Ingrediënten;

220 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
2 middel grote eieren
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
1,5 kilo zoetzure appels (Goudreinetten of Jonagold)
75 gram kristalsuiker
3 tl kaneel
15 gram paneermeel
Bakspray of boter
Bloem om te bestuiven

Bereidingswijze;

Klop 1 ei los voor door het deeg en de ander om het deeg te bestrijken voordat de appeltaart de oven in gaat.

Meng de boter, de basterdsuiker, het zelfrijzend bakmeel, 1 losgeklopt ei, de vanillesuiker en een snufje zout tot een mooi deeg en verdeel het in 3 delen.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Meng in een kommetje de kristalsuiker en het kaneel.

Vet de springvorm in met boter of bakspray en bestuif met bloem.

Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.

Meng nu de appelschijfjes met het kaneelsuiker mengsel en doe deze in de springvorm.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed. Verdeel de stroken over de appels en werk de randen af met de laatste stroken. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 50-60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.

Laat de taart goed afkoelen in de vorm. Als de taart nog te warm is dan trek je de randen stuk en dat zou zonde zijn. Dus een klein beetje geduld en een flinke toef slagroom maken deze taart helemaal af!

Enjoy!

Tip; Serveer de taart als onderdeel van een dessert. Een klein puntje appeltaart, bolletje vanille ijs, salted caramel en een lepel lobbig geslagen room. Perfectie! 

Categorie:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

1 2 3 4 5