All about good food

Food inspiratie

Kidsproof : Tips & Trucs voor aan de eettafel

No Comments

IMG_6892

Niet spelen met je eten! Ga recht zitten! Eet met je mond dicht!

Wij proberen als ouders onze kinderen een beetje tafelmanieren bij te brengen, de ene dag lukt dat beter dan de andere dag…
Het is gewoon een lastig karwei om kids lekker te laten eten wat de pot schaft en dat ze dat dan óók nog een beetje netjes doen. En het ene kind heeft er meer aanleg voor om keurig met bestek te eten dan het andere kind (lees: het eten als een varkentje naar binnen stouwen) Ieder kind is uniek, ook in zijn of haar tafelmanieren.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je kind bij het eten te betrekken;

  • Meedenken met de vraag: Wat eten wij vandaag?
  • Meehelpen met de boodschappen en koken.
  • De tafel dekken met ‘grote mensen’ bestek en bord.
  • Vooral alles zelluf doen!

Als je ze een keuze geeft tussen 2 gezonde gerechten hebben ze in ieder geval het gevoel dat er inspraak is. Blijven ze om iets met een P zeuren dan kan je afspreken dat in het weekend te gaan eten. Je weet wel, pizza, patat of pannenkoeken. En ook daar zijn heerlijk verse en redelijk ‘gezonde’ versies van. Binnenkort deel ik een recept voor overheerlijke spelt pannenkoeken.

Samen naar de markt of supermarkt om boodschappen te doen is niet alleen gezellig maar ook leerzaam voor kinderen. De markt vinden ze hier altijd erg leuk. De schreeuwende marktkoopman die van zijn aerdebeien af wil is voor hun een attractie. En natuurlijk met een beetje mazzel hebben ze hun buikje vol gesnoept. Bij de slager een worstje, bij de groenteman een banaan en bij de bakker een stuk krentenbol. Zo word boodschappen doen een stuk leuker!

Het meehelpen in de keuken vind ik soms ook wat lastig, want dan staan ze in de weg en je moet er echt boven op zitten als het vuur aan staat. Wat wel goed werkt is, een klusje geven aan de keukentafel. De komkommer in plakjes snijden met een niet te scherp mes of de sperziebonen in tweeën breken. Het zijn voor ons kleine dingen maar zij voelen zich groot en verantwoordelijk. Daarna mogen ze de tafel dekken. Iedereen krijgt het zelfde grote bord en echt bestek. Weliswaar een kinderbestekje maar niet van plastic. Dit geeft ze het gevoel dat ze meedoen met de grote mensen. Het zelf laten opscheppen van het eten geeft vaak een positief effect op het opeten hiervan.  Nee! Zelluf doen! is toch wel een bekende tekst voor velen. En ook hier voert zoonlief die nog vaak aan.

Voor onze kinderen werkt dit erg goed, maar ook niet iedere dag. Soms heb je er geen tijd voor om ze overal bij te betrekken. Of gewoon een keer geen zin. Of de kinderen zijn te moe. Maak je dan niet te druk als er slecht of helemaal niet gegeten word. Vaak hebben ze dan niet zo veel nodig en halen dat later wel weer in. Het word anders een strijd die je toch niet kan winnen, kinderen laten zich niet dwingen om te eten. En dat moet je ook helemaal niet willen! Geef ze tussen het koken door een plakje komkommer, een tomaatje of een paar druiven. Dan zit dat er maar vast in!

Funny faces

IMG_1491

Tijdens de lunch maak ik graag lekkere broodjes, banana oatmeal pancakes of roerei met tomaat en ham. Ook is het erg leuk om een gezichtje te maken op een rijstewafel of broodje. Zoals ik deed op de foto hierboven. Een rijsttafel met pindakaas, banaan en blauwe bessen. Super makkelijk maar met groot plezier voor je kind!

Foto 05-01-15 13 25 48

Dit grappige broodje is een geroosterd volkorenbrood met Rochebaron, een lekkere blauwe schimmelkaas. Heel zacht maar vol van smaak en het combineert erg goed met druiven en komkommer. Op deze manier kan je heel goed nieuwe smaken introduceren. Hij vond het echt heel lekker en heeft zelfs  2 van deze broodjes gegeten!

Dit waren een aantal van mijn tips & trucs! Ik ben natuurlijk erg benieuwd naar die van jullie. Laat het mij weten in een reactie op deze blogpost of op Instagram en Facebook.

En maak je een grappige creatie van de lunch van je zoon of dochter, tag mij dan in de foto! Op Pinterest vind je heel veel inspiratie voor funny food faces.

Let’s inspire each other!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

1 2 3 4 5